Prve voćne kašice za bebe od 6 mjeseci

0
688
Voćne kašice

Uvođenjem dohrane sa šest mjeseci vaše dijete po prvi put kuša voćne kašice. Kašice najprije neka budu od samo jedne vrste voća, tek nakon tri dana uvedite i drugu vrstu voća te se poigrajte kombinacijama okusa. Sa šest mjeseci beba od voća može jesti jabuku, krušku, marelicu, breskvu, šljivu, trešnju i bananu. Pomiješate li voće s nekom od žitarica poput prosa, riže, heljde ili kukuruza dobivate hranjiv i zasitan obrok pun vitamina.

Za pripremu kašica uvijek birajte organski uzgojeno voće, koje nije tretirano pesticidima.

Voćne kašice 6+

Spremate li kašicu od samo jedne vrste voća, voće dobro operite, ogulite, kratko prokuhajte na pari ili malo vode. Ohladite i propasirajte u glatku kašicu bez grudica. Voće umjesto kuhanja možete i ispeći u pećnici te ga takvog izmiksati u kašicu. Voće pecite cijelo i tek kasnije ga ogulite i pasirajte.

Za kašicu od više vrsta voća postupak je isti, a međusobno možete kombinirati svo voće koje beba smije jesti s navršenih 6 mjeseci.
Za voćne kašice s dodatkom žitarica donosimo vam nekoliko ideja i prijedloga.

Kašica s jabukom i prosom

– 1 jabuka
– 2 žlice prosa
– voda

U malo vode skuhajte odvojeno proso i jabuku. Jabuke prije kuhanja ogulite i narežite na manje komade. Ocijedite suvišnu vodu i sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom.

Kašica od marelice i heljde

– 1 marelica
– 1 žlica heljde
– voda

Heljdu skuhajte u vodi dok sasvim ne omekšta. Marelici izvadite košticu i skuhajte ju u sasvim malo vode ili još bolje na pari. Ocijeđenu heljdu sjedinite s marelicom i izmiksajte u glatku kašicu.

voće

Kašica od riže i šljive

– 3 šljive
– 1 žlica riže
– voda

Rižu skuhajte u vodi i ocijedite. Šljive prokuhajte u malo vode, izvadite im koštice i ogulite ih. Štapnim mikserom ili blenderom izradite šljive i rižu u glatku smjesu.

Kašica od kukuruzne krupice i kruške

– 1 kruška
– 2 žlice kukuruzne krupice
– voda

Skuhajte kukuruznu krupicu i posebno krušku s malo vode. Krušku prije ogulite i očistite od koštica. Propasirajte kuhanu krušku, dodajte joj krupicu i još sve sjedinite u glatku kašicu.

Voćnim ili voćno-žitnim kašicama nije potrebno dodavati nikakve dodatke poput šećera ili soli. Kombinirajte sami svoje kašice igrajući se okusima. Mijenjate žitarice i voće, kombinacija je bezbroj. Neka vaša beba ima raznovrstan meni.

Za pripremu kašica uvijek birajte organski uzgojeno voće, koje nije tretirano pesticidima.

Vaše voćne kombinacije podijelite s nama u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here