Sirup od borovih iglica – lijek protiv kašlja, prehlade, bronhitisa i upale grla

0
1747
Sirup od borovih iglica

Bakine bilježnice pune su zapisa o prirodnim lijekovima i ljekovitim pripravcima. Jedan od takvih je sirup od borovih iglica, kojim su naše bake liječile ustrajan kašalj, prehladu, bronhitis, upale grla i sve probleme vezane za dišne putove.

Od borovih iglica možete skuhati čaj, no sirup koji se priprema s medom ili šećerom praktičniji je za uzimanje jer je uvijek pri ruci i okusom je posebno drag najmlađima.

Iglice bora, smreke ili jele sadrže aktivne tvari koji potiču izbacivanje sekreta iz dišnih putova, olakšavaju iskašljavanje, pomažu u tegobama s astmom i bronhitisom kao i pri upali grla. Esencijalna ulja iz borovih iglica imaju antiseptičko djelovanje čime sprečavaju širenje infekcija. Od vitamina sadrže visoku koncentraciju vitamina C i A, koji djeluju kao antioksidansi i istovremeno jačaju imunitet.

Od borovih iglica možete skuhati čaj, no sirup koji se priprema s medom ili šećerom praktičniji je za uzimanje jer je uvijek pri ruci i okusom je posebno drag najmlađima.

Sirup od borovih iglica – priprema

  • 1kg izdanaka borovih iglica
  • 1 kg šećera ili meda

Uberite mlade izdanke borovih iglica, može i smreke ili jele, ali nikako ne čempresa ili tise, koji su toksični. Potražite neko područje udaljeno od gradskog smoga i zagađenja, najbolje dublje u šumi. Na dno čiste staklenke stavite red šećera ili meda, zatim red mladih izdanaka borovih iglica, pa opet red šećera ili meda. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve izdanke. Tako pripremljeni pripravak stavite na mjesto na kojem dopire dovoljno sunca kako bi se šećer mogao otopiti i aktivirati ljekovite tvari iz izdanaka.

Uberite mlade izdanke borovih iglica, može i smreke ili jele, ali nikako ne čempresa ili tise, koji su toksični.

Sirup mora odležati otprilike 40 dana na suncu prije upotrebe.
Nakon što je odstajao, ocijedite sirup, pretočite ga u čiste staklenke i spremite na neko tamno i hladno mjesto. Vaš prirodni lijek protiv kašlja, prehlada i ostalih bolesti dišnog sustava spreman je za korištenje.

Med koristiti svakodnevno, posebno u zimskim mjesecima kao prevencija od bolesti dišnog sustava. Doziranje: 2-3 žličice dnevno.

Kako vi liječite prehladu i kašalj? Vjerujete li isključivo klasičnoj medicini ili se u vašoj kućnoj apoteci nalaze i prirodni pripravci? Podijelite neki od vaših prirodnih recepata s nama u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here