Dohrana bebe i prve kašice za bebe

0
2043
Dijete jede - dohrana za bebe

Bebe rastu i već brzo nakon što ste se tek priviknuli na dojenje potrebno je početi s dohranom i prvim kašicama. Imajte na umu da je upravo dohrana temelj kasnijih prehrambenih navika i zato neka prve dječje kašice budu zdrave. Uvijek birajte organski uzgojeno voće i povrće. Budite pažljivi i prema odabiru žitarica i kasnijem uvođenju mesa te nikako ne izostavite majčino mlijeko iz prehrane.

Zašto dohrana i kada početi s prvim kašicama?

Dohrana je potrebna kada samo mlijeko više nije dostatno za zadovoljavanje kalorijskih potreba djeteta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje hranjenje djeteta do 6 mjeseci starosti isključivo majčinim mlijekom. Nakon tog razdoblja, majčino mlijeko (ili adaptirana formula) više neće biti dovoljno za daljnji rast i razvoj djeteta te je potrebno početi s dohranom. Namirnice treba uvoditi polako i postepeno, a majčino mlijeko ili mliječna formula i dalje treba ostati osnovna hrana do godine dana starosti djeteta. Pri uvođenju prvih kašica imajte na umu da je svako dijete individua i ne znači da će sva djeca od prve prihvatiti dohranu na žličicu. Budite strpljivi i dajte djetetu vremena da se navikne na okuse i teksture.

Dijete ćete najbolje zainetresirati za prvo kušanje krute hrane kada je ono sasvim zdravo, zadovoljno i ne previše gladno. Možete na primjer dijete najprije nahraniti mlijekom, ali samo do pola. Tako će biti ni previše gladno a ni previše sito.

Pokušajte prvo s nekoliko žlica te nakon toga opet ponudite mlijeko. Ne prihvati li dijete od prve žlicu, nema mjesta panici. Dajte mu vremena da se zainteresira za nov način hranjenja.

Za prva kušanja i privikavanja na dohranu uvijek uvodite samo jednu namirnicu, nemojte miješati dvije ili više namirnica. Neka prođe najmanje 3-4 dana do kušanja druge vrste namirnice kako bi se isključile eventualne alergije.

Što ponuditi za prve kašice?

Kalendari dohrane često se razlikuju u pojedinim segmentima, tako neki preporučaju početi s voćem, neki s žitarcama a neki s povrćem. Razlog tome stoji u različitim tradicijskim navikama prehrane, podneblju u kojem živite i sezonskoj dostupnosti namirnica. Iako je u našim krajevima uobičajeno birati voće za prvu namirnicu, to možda i nije baš najbolje ako ne želimo da se beba navikne na slatkaste okuse. Birate li voće kao prvu namirnicu, neka bude iz organskog uzgoja. Za prvo kušanje možete birati jabuku ili krušku, najprije samo jedno voće, te nakon 3-4 dana možete dodati i drugu vrstu voća poput trešnje, šljive i banane.

Za početak dohrane žitnim kašicama, najbolje je početi najprije bezglutenskim žitaricama kao što su: proso, riža, heljda ili kukuruz. Tek kasnije postepeno uvedite pšenicu, raž, ječam i ostale glutenske žitarice. Pripremite mliječno – žitne kašice od majčinog ili adaptiranog mlijeka ili žitnim kašicama dodajte voće ili povrće. Poigrajte se okusima i kombinacijama.

Od povrća najprije se uvodi mrkva, tikvice, cvjetača ili blitva. Povrće neka bude iz organskog uzgoja, prokuhano i dobro ispasirano štapnim miskerom ili blenderom. Prve kašice moraju biti glatke i bez grudica. Tek kasnije kada dijete dobro savlada hranjenje na žlicu,može se početi s nešto grubljim teksturama.

Pogledajte naš prijedlog za prve bebine juhe ovdje.

Nakon napunjenih 7-8 mjeseci djetetu se uvodi i meso u prehranu. Možete za početak skuhati juhu od povrća i mesa. Koristite meso peradi, kunića, teletinu i bijelu ribu. Isto tako u to vrijeme možete uvesti i jaje, žumanjak najprije a bjelanjak nakon godine dana starosti. Kravlje mlijeko ne preporučuje se uvoditi prije godine dana djetetova života.

Namirnice prikladne za dohranu od 6. mjeseci:
proso, riža, heljda, kukuruz, ječam, raž
mrkva, krumpir, špinat, tikvice, blitva, batat
jabuka, kruška, marelica, trešnja, banana, šljiva

Kompletnu tablicu dohrane po mjesecima starosti djeteta možete preuzeti i ispisati ovdje > Tablica dohrane (pdf dokument).

Tablica dohrane
Tablica dohrane

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here