Hakiran mobitel – sedam znakova da na mobitelu imate zloćudni softver

0
790
Hakiran mobitel

Pametni telefoni današnjice toliko su napredni i moćni da mogu obavljati zadatke koji unazad nekoliko godina nisu bili ni zamislivi. Pored toga sadržavaju i mnoge naše privatne i povjerljive informacije koje ne želimo da postanu javno dostupne i ukradene. Primjerice od sadržaja vlastitih tekst poruka, email komunikacija ili podatke s pristupima na razne privatne račune. Čitajte dalje i doznajte kako možete utvrditi postoji li mogućnost da upravo vi imate hakiran mobitel.

Kako možemo doznati da li imamo hakiran mobitel?

1. Neke aplikacije prestaju s radom ili se ruše
Aplikacije koje su do sada radile uobičajeno, odjednom se počinju rušiti i otkazivati poslušnost.

2. Pametni telefon odjednom radi sporije nego uobičajeno
Zlonamjerne aplikacije u pozadini troše resurse vašeg telefona, od memorije, procesora do komunikacije. Naravno, morate imati na umu da zadnje nadogradnje operativnog sustava ili previše instaliranih i pokrenutih aplikacija također mogu biti razlog sporijem radu mobitela.

3. Pojavljuju vam se nove instalirane aplikacije
Na zaslonu se počinju pojavljivati ikonice aplikacija za koje nikad niste čuli ili ih nikad niste sami instalirali. Svakako prije dizanja panike doznajte preko Google pretrage o kakvoj se aplikaciji radi te ju po potrebi deinstalirajte i maknite iz sustava.

4. Baterija se potroši neuobičajeno brzo
Pokrenuta zlonamjerna aplikacija potrošnjom vaših resursa od procesora i memorije, rezultira dodatnom potrošnjom baterije. Provjerite u postavkama pod opcijama baterije koje aplikacije troše najviše baterije.

5. Mobitel prima ili šalje neželjene poruke
Ukoliko vam vaši prijatelji jave da su primili vaše poruke koje vi uopće niste slali, moguće je da vam je mobitel hakiran. Poruke može slati zlonamjerna aplikacija pokrenuta u pozadini preko raznih servisa za slanja poruka, pa čak i email poruke.

6. Telefonski račun vam je neočekivano porastao
Vaš hakiran mobitel može se iskoristiti kao veza za preusmjeravanje poziva u skupe vanjske zemlje preko vašeg telefona. Također osim poziva vaš telefon mogu koristiti za slanje SMS poruka.

7. Na ekranu se pojavljuju skočni prozori
Kao i na računalima, tako i na mobitelima mogu se pojavljivati skočni prozori s raznim pozivima na akciju. Budite vrlo oprezni kada su u pitanju ovakve poruke. Nemojte nikad odmah prihvaćati ili klikati ako se od vas traži neka akcija.

Što činiti ako posumnjate da vam je mobitel hakiran?

Posumnjali ste da bi vaš telefon mogao biti hakiran, odnosno da u pozadini imate instaliran neki zloćudni softver. Najbolja preporuka je postaviti pametni telefon na tvorničke postavke, odnosno resetirati ga. Oprez! Prilikom resetiranja možete izgubiti sve vaše osobne podatke. Stoga uvijek budite sigurni gdje i kako imate iste pohranjene (slike, tekstualne poruke, kontakti, pozicije igrica i slično). Isto tako možete instalirati neku od poznatijih aplikacija protiv zloćudnog softvera kao što su to Kaspersky, Avast, Bitdefender, Mcafe, Norton, Sophos ili slično

Kako spriječiti da vam mobitel bude hakiran?

Nikada nemojte instalirati aplikacije nepoznatih izvora. Primjerice na android telefonu uvijek koristite Google Play odnosno Google Trgovinu. Na mobitelu nemojte pregledavati stranice sumnjivih sadržaja i porijekla. Najčešće su to stranice o pornografiji, kockarnicama i sličnih sadržaja. Kad vam se na mobitelu pojave neke poruke za pokretanje akcije s naslovima sličnim kao što su “Vaš telefon je hakiran”, “Vaš mobitel ima virus” ili slično, nemojte brzopleto poduzimati nikakve akcije koje se od vas traže. Najčešće su to prevare koji upravo od vas traže akciju da nesvjesno instalirate zloćudni program. Također ne nasjedajte na poruke o velikim zaradama preko noći i miljunskim iznosima koje možete i sami ostvariti. Takvi i slični naslovi upravo su mamac za naivne ili potencijalne žrtve.

Je li i vaš mobitel ikad bio hakiran? Jeste li se ikad morali resetirati vaš telefon na tvorničke postavke i zašto? Podijelite vaša iskustva sa nama ispod u komentarima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here