Kako odviknuti dijete od bočice? Recite bočici “pa-pa”!

0
428
Kako odviknuti dijete od bočice

Zašto je bitno odviknuti dijete od bočice

Pedijatrijska struka preporuča korištenje bočice do godine dana starosti djeteta. Do navršenih 18 mjeseci dijete bi trebalo potpuno odviknuti od bočice, bez obzira služi li ona za hranjenje ili kao posuda za piće. Dugotrajno korištenje bočice povezuje se s kvarenjem zubi, devijacijama nepca, gojaznosti i čak kasnijih poteškoća u govoru.

Pripremite dijete, ali i sebe

Želite li čim bezbolnije odviknuti dijete od bočice, najprije se naoružajte strpljenjem i smirenošću.
Za dijete je to neka vrsta gubitka, odvikavanja od stvari koja je do sada služila kao predmet za hranjenje ali i neka vrsta tješilice. Imajte na umu da stvari ne idu preko noći i kad jednom odlučite odviknuti dijete od bočice, budite ustrajni i dosljedni.
Nije na odmet početi čim ranije, pa tako već od dobi od 6 mjeseci možete nabaviti popularnu čašu s kljunom. Na taj način prelazak s bočice na običnu čašu bit će postepen i lakši za dijete.

“Ne počnite od odvikavanja tijekom nekog većeg događaja u djetetovom životu, na primjer selidba, razvojne faze, rođenje novog djeteta.”

DA:

  • Počnite čim dijete može samostalno sjediti
  • Za početak ponudite djetetu čašu s kljunom, najbolje onu koja se ne prolijeva i ima ručke s obje strane
  • Neka prelazak bude postepen. Stvorite novu rutinu, na primjer prije spavanja pročitajte djetetu priču uz čašu mlijeka i nakon toga čišćenje zubića te počinak.
  • Prostor za pijenje iz bočice ograničite. Ako pije mlijeko, neka to radi samo u određenom naslonjaču, tako će se prije odviknuti od bočice.
  • Hrabrite dijete riječima: “ti si već velik i vrijeme je da piješ iz čaše kao i mama i tata”.

NE:

  • Ne počnite od odvikavanja tijekom nekog većeg događaja u djetetovom životu, na primjer selidba, razvojne faze, rođenje novog djeteta…
  • Ne dozvolite djetetu da stalno ima bočicu uz sebe, kada se igra ili hoda okolo.
  • Ne grdite dijete ako u početku odbije čašu. Pokušajte ponovno nakon nekog vremena.

Mame, imaju li vaša djeca bočice? Kako vi pristupate postupku odvikavanja? Imate li kakve trikove, podijelite ih s nama u komentaru ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here