Masna kosa više nije problem!

0
490
Masna kosa

Masna kosa nije samo estetski problem

Kosa vam je stalno masna i već ubrzo nakon pranja izgleda neuredno? Perete li kosu svakodnevno i nikako da smanjite onaj neugledni “sjaj” na tjemenu? Kosu trebate šamponirati nekoliko puta da biste u potpunosti uklonili masnoću? Problem je u lučenju sebuma, produkta pretjeranog rada žlijezda lojnica. Uzroci hiperaktivnosti žlijezda lojnica mogu biti različiti, od zdravstvenih do grešaka koje radimo u njezi kose.

Poremećaj u radu hormona može biti jedan od glavnih uzroka u pretjeranom lučenju sebuma. Posavjetujte se s vašim obiteljskim liječnikom i eventualno napravite hormonsku analizu.
Sebum se luči kada primjerice ima višak muških hormona. Također previsoka doza stresa utječe na nepravilan rad hormona, a samim time i na pretjerano izlučivanje sebuma.

Problem masne kose je u lučenju sebuma, produkta pretjeranog rada žlijezda lojnica

Loša, previše masna prehrana također je uzrok zašto vam je masna kosa. Pripazite na unos loših, zasićenih masnoća. Ne pretjerujte s konzumiranjem namirnicama bogatih masnoćama, aditivima i konzervansima, te smanjite unos šećera i alkohola. Dajte prednost zdravim namirnicama, bez štetnih zasićenih masnoća.

Agresivni šamponi previše isušuju tjeme i dodatno nadražuju žlijezde lojnice. Koristite blagi šampon, najbolje prirodni, bez teških ulja koja dodatno zamašćuju kosu.
Regenerator koristite samo na vrhovima, odnosno od polovice prema vrhovima. Nikako ga ne nanosite na tjeme i uvijek ga temeljito isperite.

Ispiranje u prevrućoj vodi nikako ne ide u korist borbi protiv masne kose. Vruća voda samo pospješuje lučenje sebuma, te kosu dodatno masti. Kosa isprana u vrućoj vodi također se vrlo lako zapetlja i teže se češlja.

Dirate li kosu stalno prstima, samo joj pomažete da se više masti. Suzdržite se od pipkanja kose!

Kako protiv masne kose?

  • ispiranjem limunovim sokom ili čajem od metvice
  • ispiranjem razrijeđenim bezalkoholnim pivom
  • izbjegavanjem vrućeg feniranja kose
  • utrljavanjem sode bikarbone u vlasište
  • masiranjem vlasišta
  • redovnim pranjem češljeva i četki

Kakva je vaša kosa? Suha i tanka ili masna? Savjetujte naše čitatelje kako ju njegovati. Podijelite s nama u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here