Muči vas suha kosa? Rješenje je nadohvat ruke

0
347
Suha kosa

Suha kosa koja se lomi kod češljanja

Suha kosa sklona je oštećivanju te traži dodatnu njegu. Kada vlas kose ne apsorbira dovoljno vlage, kosa postaje suha, bez sjaja i lomi se kod češljanja. Nekoliko čimbenika utječe na pretjerano isušivenje kose a suha kosa može uzrokovati i pojavu peruti. Prečesto pranje, pretjerana upotreba preparata za kosu, bojanje, feniranje, peglanje kao i neadekvatna ishrana ili dugotrajno izlaganje suncu i morskoj soli isušuju i oštećuju kosu.

Pravilnom njegom i ishranom možete postići da vam kosa više ne bude “poput slame”

Nahranite kosu iznutra

Konzumiranjem hrane bogate omega-3 esencijalnim masnim kiselinama i proteinima poboljšavate izgled kose. Kosa postaje zdravija i jača a vlasi više nisu tako suhe jer lakše apsorbiraju vlagu. U prehranu uvrstite i namirnice bogate kalcijem i željezom koji pomažu zdravom rastu kose.

Oprezno sa šamponima i regeneratorima

Birajte preparate sa sastojcima koji hidratiziraju i hrane suhu kosu. Posebno su korisni shea maslac, arganovo, kokosovo i maslinovo ulje. “Otrov” za suhu kosu su preparati sa silikonom i alkoholom, koji su vrlo česti u šamponima za kosu. Provjerite sastav prije kupnje šampona. Kada perete kosu nanesite šampon samo na tjeme, ne i na vrhove. Na taj način oprati ćete kosu bez dodatnog isušivanja njenih vrhova.
Upotreba regeneratora kod suhe kose je bitna, ali se često ne pridržavamo uputa. Prekratko držanje regeneratora na kosi neće uroditi plodom i nahraniti kosu. Regenerator je je najbolje ostaviti da djeluje 3-5 minuta i nakon toga temeljito ga isprati.

Bojanje kose

Boje za kosu isušuju kosu te je pretjerano bojanje kose štetno za njene vlasi. Nakon svakog bojanja nanesite neki hranjivi pakung ili masku na kosu kako bi ju obnovili.

Feniranje i peglanje kose

Izbjegavajte peglanje kose i feniranje kose! Kosu čim više sušite prirodno na zraku, a ako baš morate upotrijebiti sušilo, smanjite temperaturu na minimum. Koristite i zaštitna ulja prije i nakon oblikovanja, arganovo je posebno korisno ako vam je suha kosa.

Koristite maske za kosu

Suha kosa zahtijeva poseban tretman te su maske za kosu neophodne kako bi se ona nahranila. Naravno, na tržištu postoje veliki izbor, ali masku možete napraviti i sami kod kuće. Maska za suhu kosu treba biti hranjiva i bogata kako bi nahranila svaku vlas kose i pridonijela njenoj vlažnosti i prirodnom sjaju. Neke od domaćih receptura sadrže sastojke poput meda, žumanjka, maslinovog i kokosovog ulja, banane ili avokada.

Isprobajte naše prirodne maske za suhu kosu iz kućne radinosti.

Imate li vi problema sa suhom kosom? Kako joj pomažete da postane sjajna i blistava? Podijelite vaše savjete u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here