Odvikavanje od pelena – kako odviknuti dijete od pelena?

0
405
Tuta djeca - odvikavanje od pelena

Pelene su dio djetetovog odrastanja i izuzetno su pouzdane i prikladne u prvim godinama djetetovog života. Roditeljima su jednostavne za primjenu, a njihovo dijete često je zahvaljujući dobrim pelenama suho i bezbrižno. Najčešći i najveći problem koji tek slijedi je odvikavanje od pelena.

Prikladna dob kada možemo dijete početi odvikavati od pelena može biti najranije  kada dijete samostalno sjedi sa 6 mjeseci do 3 godine starosti

Kada i kako odviknuti dijete od pelena?

Pravo vrijeme za odvikavanje od pelena nije strogo definirano. Pitamo li za iskustvo mame i tate druge odraslije djece, vrlo često ćemo dobiti razne odgovore. Prikladna dob kada možemo dijete početi odvikavati od pelena može biti najranije kada dijete samostalno sjedi sa 6 mjeseci do 3 godine starosti. Roditelj najčešće sam može najbolje procijeniti u kojoj je to dobi prikladno za vlastito dijete.

Kraljevska sjedalica za male princeze i prinčeve

Tuta, kahlica, noćna posuda, vrlina, noša… Svejedno je kojeg je naziva. Dijete je spremno za tutu onog trenutka kada vidite da se osjeća zadovoljno i ugodno kada sjedi na njoj i obavlja nuždu u nju.

Pitanja – odvikavanje od pelena

Primijenite ovih pet pitanja da utvrdite je li vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena.

  1.  Govori li vam ili prigovara vaše dijete kad je mokro ili prljavo?
  2.  Pokazuje li interes za korištenjem tute ili interes za nošenjem gaćica?
  3.  Razumije li vaše dijete i može li slijediti neke jednostavnije upute?
  4.  Može li vaše dijete samostalno povući gaćice i hlače bez ičije pomoći?
  5.  Ostaje li vaše dijete barem 3-4 sata suho tijekom dana?

Ako ste na većinu gore postavljenih pitanja odgovorili s DA, vaše je dijete spremno za tutu. Bitno je da dijete na ništa ne prisiljavate. Dovoljno ga je samo educirati i objasniti mu čemu služi WC školjka i/ili tuta. Prije stavljanja djece na tutu, zgodno je barem nekoliko tjedana prije čitati im priče i slikovnice vezane uz sjedenje na tuti i privikavanje na istu.

Kalendar pelene - kako odviknuti dijete od pelena
Kalendar suhih i mokrih noći

Noćno pišanje – riješite se svih pelena, dnevnih i noćnih

Jednom kada je dijete priviknuto na tutu, najbolje rješenje je riješiti se svih pelena iz kuće. Znamo da je ovo ponekad teško, ali najbolje za dijete je kada se privikne vršiti nuždu u tutu da je više ne zbunjujemo s pelenama. Na početku će zasigurno biti nekoliko mokrih dana u krevetu, ali ovo je ujedno i najbolji način da se dijete navikne da u njihov život nisu više uključene pelene. Čak ni one za ‘samo po noći’.
Učinite odvikavanje zabavnim i zaigrajte se s djecom tako da im isprintajte kalendar za tekući mjesec. Ujutro za taj dan ucrtajte sunce ako je krevet bio suh, a ukoliko je bila ‘loša noć’ ucrtajte oblak s par kapi kiše. Zgodno je ako dijete zna brojati, pa po vlastitoj procijeni možete igru učiniti još zanimljivom tako da za slijed od 3, 5 ili 7 suhih dana nagradite dijete sa slatkišem ili nečim primjerenijim za vaše dijete.

Na ovoj stranici možete kreirati i isprintati kalendar za dijete kao što je prikazan na gornjoj slici.

U kojoj dobi djeteta ste vi odviknuli vlastito dijete od pelena? Koristite ili ste koristili samo noćne pelene? Podijelite vaša iskustva sa nama u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here