Ovisnost o mobitelu kod djece

0
520
Ovisnost o mobitelu kod djece

Roditelji, nastavnici i stručnjaci dijele slično mišljenje da ovisnost o mobitelu kod djece godinama postaje sve veći i zabrinjavajući problem. Prekomjerno korištenje pametnih telefona može pridonijeti porastu adolescentske depresije. U nekim težim slučajevima može doći i do većih zdravstvenih problema, pa i smrti.

Što predstavlja pretjerano korištenje mobitela?

Trenutno ni znanstvenici, ni odgajatelji pa ni roditelji nemaju odgovore i nitko nije siguran što je zapravo pretjerano korištenje. Za određene zaključke utemeljene na dokazima potrebne su godine, čak i desetljeća. Djeca su prihvatila mobitele u svoje živote takvom brzinom da su ostavili stručnjake bez konkretnih odgovora.

Pet savjeta kako spriječiti ovisnost o mobitelu kod djece

Usprkos svemu gore navedenom, znanstvenici, djelatnici zdravstva i odgajatelji ipak nude sljedećih 5 savjeta.

1. Zabranite korištenje mobitela u dječjim sobama

Postoje već razni dokazi da gledanje u ekran mobitela prije spavanja negativno utječe na djetetov san. Najčešći problem je gubitak potrebe za spavanjem. Ovo se također odnosi i na starije. Korištenje mobitela prije spavanja povezana je s gubitkom sna i nesanicom.

2. Ograničite podatkovni promet i postavite vatrozid

Nerealno je očekivati da djeca neće pratiti zabranjene, eksplicitne i neprimjerene sadržaje na svom mobitelu. Mozak djeteta usmjeren je proučavanju i istraživanju svijeta oko sebe. Uzbudljiv je u svom traganju, a nikako usmjeren ili suzdržljiv. Stoga budite oprezni kako vaše dijete koristi mobiteli i za što ga koristi.
O temi ograničenja i uštedi mobilnih podataka smo već pisali, kliknite ovdje za detalje.

Djeca su prihvatila mobitele u svoje živote takvom brzinom da su ostavili stručnjake bez konkretnih odgovora

3. Utvrdite pravila korištenja mobitela s djetetom

Postavite i odredite čvrsta pravila i ograničenja s djetetom prije nego što mu poklonite mobitel. Pravila bi mogla uključivati zabranu korištenja mobitela za stolom za vrijeme zajedničkog ručka, doručka ili večere. Uvedite i pravilo zabrane korištenja društevnih mreža duže od sat vremena nakon škole i slično. Ukoliko je neko od pravila prekršeno, zabranite djetetu mobitel na određeno vrijeme.
Koje aplikacije i kako ih dugo dijete koristi možete pronaći u temi koju smo također obradili.

4. Pravilna i zdrava uporaba mobitela

Baš isto kao što se djeca pokušavaju maknuti s pametnih telefona, isto tako se i roditelji u današnje vrijeme suoačavaju s istim problemima. Ako su i sami roditelji ovisnici o mobitelima, teško je za očekivati da djeca neće slijediti njihov primjer. Stoga prilikom ručka ili kad upravljate vozilom maknite vlastiti telefon sa strane. Dijete će upamtiti vaš način korištenja mobitelom, te će lakše shvatiti i prihvatiti kad se slično i od njega očekuje.

5. Preklopni telefoni ili “stari” telefon na tipke

Većini roditelja će se ovo učiniti kao prevelika mjera za poduzeti, posebice što će većina djece u startu rađe biti bez mobitela nego se pokazati u društvu sa zastarjelim modelom. Svejedno je vrijedno spomenuti prednosti koje donose ovi mobiteli.
Djeca će ostati dostupna kad ih roditelj želi pozvati na telefon. Zatim kad vaše dijete izađe van na druženje s prijateljima, posvetiti će se igri i sportu, a ne igranju igrica i trošenju vremena na društvenim mrežama.

Jeste li možda i sami primjetili ovisnost o mobitelu kod svoje djece ili svoju ovisnost? Kako i koliko dugo ih dnevno koristite vi i djeca? Podijelite vaša iskustva s nama u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here