Prehrana trudnice za pravilan razvoj bebe

0
520
Pravilna prehrana trudnice

Zdrava i pravilna prehrana trudnice utječe na razvoj bebe

Uravnotežena prehrana trudnice bogata potrebnim tvarima za pravilan rast i razvoj ploda, osobna je odgovornost svake trudnice. Pažljivo birane namirnice, raznovrstan jelovnik i kvalitetni obroci važni su kako svakodnevno, tako i u razdoblju trudnoće. Potrebni nutrijenti iz hrane štite trudnicu i dijete u maternici kao i u kasnijem životu. Stoga je vaša odgovornost prema pravilnoj prehrani u trudnoći još veća i valja joj pristupiti s posebnom pažnjom.

Što jesti u trudnoći, a što izbjegavati?

Prehrana trudnice mora biti raznolika, mora svakodnevno sadržavati cjelovite žitarice, voće, povrće, kvalitetne bjelančevine i masti. Bitan sastojak svakodnevne prehrane je folna kiselina koja je važna za pravilan razvoj ploda, posebno za razvoj djetetovog živčanog sustava. Kalorijski unos tijekom prvog tromjesječja nije potrebno povećavati, a kroz druga dva tromjesječja preporučuje se dodati 300 kcal. Dijete i gladovanja su zabranjeni, kao i izostavljanje doručka!

Alkohol, loše masnoće, industrijski prerađena hrana puna konzervansa i umjetnih bojila, sirova jaja, nepasterizirano mlijeko i hrana nepoznatog porijekla nipošto se ne smiju naći na stolu jedne trudnice.

Folna kiselina

Za pravilan rast djeteta i razvoj njegovog živčanog sustava, neophodna je folna kiselina. Nedostatak iste može imati neželjene posljedice na plod poput pobačaja, nedovoljna razvijenost živčanog sustava, rascjep kralježnice (spina bifida) i neke druge malformacije. Dnevna preporučena doza folne kiseline u trudnoći iznosi 600mg.

Folnu kiselinu nalazimo u mahunarkama, zelenom lisnatom povrću, ribi, cjelovitim žitaricama, narančama, suhim marelicama, riži i jajima.

Željezo i vitamin C

U trudnoći pojačana je potreba za željezom kako bi tijelo moglo dovoljno krvi za opskrbu ploda, a tijelo treba stvoriti i dovoljne zalihe željeza za porod. Preporučuje se 30 mg na dan.
Željezo iz životinjskog porijekla lakše i brže se apsorbira, a za potpunu apsorpciju potreban je i vitamin C. Vitamin C važan je u borbi protiv virusa i bakterija, a potrebna dnevna doza je oko 70 mg.
Hrana koja obiluje željezom je crveno meso, mahunarke, cikla, bobičasto voće i zeleno lisnato povrće, dok vitamin C nalazimo u svježem voću i povrću.

Kalcij

U trudnoći potreba za kalcijem se udvostručuje, te je potrebno uzimati 1200mg kalcija dnevno. Kalcij je neophodan za izgradnju kostiju i zuba a nalazimo ga u mlijeku i mliječnim proizvodima, narančinom soku, zelenom lisnatom povrću, lososu i mahunarkama.

Magnezij i cink

Prehrana trudnice iziskuje i dovoljan unos magnezija i cinka, magnezija 320mg dnevno i cinka 15mg dnevno. Magnezij je posebno važan za bebin metabolizam a nalazimo ga u orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama, ribi, grahu i zelenom povrću. Cink sudjeluje u sintezi bjelančevina, razvoju reproduktivnih organa i imunološkog sustava i formiranju inzulina. Hrana bogata cinkom su grah, grašak, bundevine sjemenke, orasi, zob i češnjak.

Buduće majke, pazite li vi na vašu prehranu? Podijelite s nama vaš jelovnik u komentar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here