Uštedite na telefonskom računu – aplikacija koju ne vole mobilni operateri

0
474
Youtube mobitel

Vjerojatno ste se već našli u situaciji da ste utrošili sav svoj mobilni internet promet. Možda još i u goroj situaciji da ste zaprimili neočekivano velik račun za mobilne usluge. Najčešći razlog velikim računima je neočekivana potrošnja mobilnih podataka preko raznih aplikacija i usluga za koje nekad nismo ni svjesni, a možda ni direktno odgovorni.

Većina roditelja našla se u situaciji da kupi malo vremena za spremanja sobe ili kuhanje ručka tako da je djetetu dala u ruke svoj mobitel. Ako nemate zakupljen neograničen promet na mobitelu, a klinac vam odšeće van dostupa vaše kućne WiFi mreže, vrlo vjerojatno biste mogli idućeg mjeseca primiti poveći telefonski račun. Vjerovali vi ili ne, pregledavanjem Youtube klipova dijete vam može u samo pola sata nabiti par gigabajta prometa.

Mobilni internet: kako izbjeći neželjeno trošenje prometa?

Za android telefone postoji nekoliko jednostavnih aplikacija, a preporučamo jednu od nama boljih NoRoot Data Firewall. Pronađite je pod tim nazivom u Play Store-u na android mobilnom uređaju, u Google trgovini i instalirajte.
Radi se o aplikaciji kojom možemo upravljati i kontrolirati prometom po svakoj aplikaciji koju imamo instaliranu na mobitelu. U postavkama je samo dovoljno za svaku aplikaciju zasebno postaviti želimo li dozvoliti ili zabraniti internet promet preko Wifi veze i/ili mobilne veze.

Naša je preporuka da isključite mobilni promet za Youtube kao što je to prikazano na slici. Istom aplikacijom možete pregledavati potrošnju mobilnih i WiFi podataka po danima, tjednima i mjesecima zbirno po aplikacijama. Na taj način ćete jednostavno moći doznati koja vam aplikacija krade skupocjene megabajte i ubuduće joj onemogućiti pristup internetu preko mobilne veze.

Na koji ste se način vi osigurali da vam mobilni internet ne pojede sve kune iz novčanika? Ostavite u komentarima ispod vaše iskustvo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here