Znate li kako napraviti domaći plastelin?

0
665
Puž plastelin - domaći plastelin

Svima je poznato koliko djeca vole rukama gnječiti plastelin. Osim što je zabavno, igranje plastelinom razvija motoričke sposobnosti djece i potiče kreativnost. Nemate li plastelin a djetetu je dosadno, napravite zajedno domaći plastelin od samo nekoliko sastojaka iz vaše kuhinje.

Napravite domaći plastelin prema jednostavnom receptu

Sastojke za izradu domaćeg plastelina gotovo da uvijek imate u kuhinji. Nisu skupi a sama izrada je vrlo jednostavna. Neka se i klinci uključe u izradu, tako će zabava biti duplo veća. Pripazite samo na vruću vodu, te im pomognite zamijesiti početnu smjesu. Za bojanje koristite prehrambene boje za kolače koje neka klinci dodaju sami. Tako će iz prve ruke naučiti kako igračke često možemo napraviti sami a ne uvijek tražiti spas u trgovačkim centrima.

Sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • 1/2 šalice soli
  • 1/2 šalice ulja
  • 1 žličica limunske kiseline
  • 1 šalica vode
  • prehrambene boje

Zavrijte vodu. U drugoj posudi pomiješajte sol, brašno i limunsku kiselinu. Pjenjačom miješajte sve sastojke dok im lagano dodajete vruću vodu, ulje i prehrambene boje. Kuhajte tako na laganoj vatri oko 1 minutu, premjestite smjesu u plastičnu zdjelu i još ga premijesite dok ne smjesa ne postane glatka i sjajna. Tako dobiveni plastelin držite u plastičnoj posudi s poklopcem. Za bojanje korisiti prehrambene boje a napraviti možete više smjesa različitih boja. Što ćete više boja plastelina izraditi, to će vaši klinci imati više “posla” igrajući se.

Igranje plastelinom korisnije je nego što mislite

Kada djeca biraju aktivnosti za igranje vrlo često su to neke igre u kojima koriste svoje ručice. Pijesak, tijesto ili plastelin omiljeni su materijali koje klinci manje ili više vješto oblikuju vlastitim rukama. Upravo zato dobro je imati plastelin uvijek pri ruci i ponuditi ga djeci kada dosada uzme maha. Domaći plastelin jeftina je igračka koja osim što tjera dosadu, donosi još niz dobrobiti u razvoju djece. Igranje plastelinom razvija finu motoriku djeteta, razvija koordinaciju, smiruje i poboljšava koncentraciju. Osim što potiče kreativnost i razvija maštu, igranje plastelinom potiče na druženje i razvoj socijalnih vještina kroz suradnju u igri. Djeca zajednički smišljaju i dogovaraju što će izraditi, planiraju zajedno kroz razgovor i kasnije opisuju predmete koje su napravili.

Dosadi li vam plastelin, napravite i kinetički pijesak. Kako? Pogledajte ovdje.

Roditelji, kako je vama uspjela izrada domaćeg plastelina? Komentirajte.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here