Igranje pijeskom usred dnevne sobe? Ako je to kinetički pijesak, nema problema!

0
709
Pijesak igračke, kinteički pijesak

Upoznajte kinetički pijesak, koji je baš kao i običan pijesak samo što se ne rasipa. Pješčanici, pješčane plaže i sam pijesak oduševljavaju klince. Njihove malene ručice obožavaju modelirati pijesak ili graditi kule. Sretne su dječje ručice i kada samo rasipaju pijesak uokolo. No, roditeljima se vjerojatno diže kosa na glavi od pomisli da će nakon igre sitnih pješčanih zrna biti posvuda.

Napravite sami kinetički pijesak

Za izradu ovog hit fenomena zvanog kinetički pijesak potreban vam je pravi pijesak, gustin ili škrobno brašno, malo deterđenta i voda. Ako nemate pijesak u blizini, na primjer u pješčaniku ili na nekoj plaži, možete ga kupiti u prodavaonicama građevinskim materijalom ili iskoristite onaj sitni za kućne ljubimce. Izrada je brza i laka a jednom napravljeni kinetički pijesak možete držati u plastičnim posudama i upotrebljavati dugotrajno.

Za izradu je potrebno:
– 4 kg sitnog pijeska
– 2 kg gustina
– 2 l vode
– 1 žlica deterđenta za pranje suđa
– boje po želji (može prehrambene)

U plastičnoj kanti izmiješajte pijesak i gustin. Vodi dodajte deterđent i postupno dodajte vodu u smjesu pijeska i gustina. Također u vodu možete dodati i boje po želji. Tako pripremljenu smjesu mijesite do željene gustoće. Kada ste gotovi, probajte oblikovati neki oblik iz smjese, ako vam se raspadne, dodajte jos vode i ponovno mijesite. Smjesa mora biti mrvičasta i vlažna i dovoljno čvrsta da se oblik zadrži. Ne smije biti previše ljepljiva, već rastezljiva kako bi se mogla lako oblikovati i zadržati oblik bez rasipanja. Kinetički pijesak je zapravo istovremeno i suh i mokar, što je idealno za igru a opet se ne uvlači posvuda jer se ne rasipa. Jednom kada napravite kinetički pijesak jednostavno ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem i koristite po želji. I to usred dnevne sobe bez straha od nereda.

Zašto je igranje pijeskom korisno?

Igranjem u pijesku djeci se poboljšava senzorni razvoj, potiče im se kreativnost, razvijaju finu motoriku i na taj način razvijaju likovne vještine. Igranje kinetičkim pijeskom djeluje opuštujuće i smirujuće kako na djecu koja se igraju, tako i na roditelje koji možda koriste slobodne trenutke kada su djeca zabavljenja pijeskom.

Jeste li se vi već sreli s fenomenom zvanim kinetički pijesak? Komentirajte.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here