Kašalj – suhi (nadražujući) ili mokri (produktivni)

0
863
Tablete protiv kašlja

Kašalj kao simptom

Kašalj je jedan od prvih simptoma neke bolesti i važno je znati trebamo li umiriti suhi ili se radi o mokrom kojem je potrebno potaknuti iskašljavanje. Kašalj je zapravo obrambeni mehanizam dišnog sustava kojim tijelo izbacuje sekret, strane čestice i mikrobe.
Sam po sebi kašalj nije bolest, već samo simptom koji ukazuje na neku drugu bolest, najčešće virusne infekcije, rjeđe bakterijske. Ako je dugotrajan, može ukazivati i na neke druge prikrivene bolesti kao što su astma, alergija, tuberkuloza, upala pluća, rak pluća, bronhitis ali može biti i reakcija organizma primjerice kod boravka u zadimljenim prostorijama.

Pri mokrom kašlju obično se radi o infekciji bakterijom i potrebna je terapija antibioticima. Suhi, nadražanji kašalj s vodenastim prozirnim sekretom obično upućuje na virusnu infekciju.

Suh (nadražujući) ili mokar (produktivan)

Pri mokrom kašlju obično se radi o infekciji bakterijom i potrebna je terapija antibioticima. Sekret pri iskašljaju kod bakterijske infekcije obično je gust i obojen žuto ili zeleno, te je kašalj u tom slučaju koristan jer se njime izbacuje sekret iz tijela a na taj način i bakterije. Kod bronhitisa uzrokovanog virusom također se može javiti sekret žute do zelenkaste boje.
Suhi, nadražanji kašalj s vodenastim prozirnim sekretom obično upućuje na virusnu infekciju. Može biti izazvan i iritantima, alergenima, dimom cigarete ili boravkom u prostoriji sa suhim zrakom.

Poticati ili smirivati?

Kada se radi o produktivnom kašlju uz iskašljavanje gustog sekreta, treba pomoći organizmu da čim prije izbaci sekret. Kao pomoć kod iskašljavanja liječnik može prepisati lijek, ali i neki pripravci na bazi bršljana, trpuca, meda te sirup od borovih iglica mogu pomoći u iskašljavanju. Redovite inhalacije pomažu na način da se rijedi sluz i time olakšava iskašljavanje.
Suhi kašalj pak suprotno tome treba smiriti jer ako je dugotrajan, vrlo je iscrpljujuć za bolesnika. Liječnik može prepisati lijekove za smirivanje koji djeluju na sam refleks iskašljaja ili pomoć možete potražiti u nekom od prirodnih lijekova. Smirivanju suhog kašlja pomažu sirup od meda i crvenog luka, čaj od sljeza, majčine dušice, đumbira, macine trave, kadulje i metvice, zatim vlaženje prostorija, “cuclanje” pastila kao i hidratacija u vidu pijenja dovoljno tekućine.

Kada potražiti liječničku pomoć?

  • Ako teško dišete
  • Iskašljavate gustu žutu ili zelenu sluz
  • Imate kratak dah
  • Iskašljavate krv

Čime vi ublažavate tegobe? Podijelite vaš komentar ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here