Povišena temperatura – kako sniziti temperaturu kod djece

0
555
Povišena temperatura

Povišena temperatura sama po sebi nije bolest, već obrambeni mehanizam organizma koji se aktivira kao simptom neke bolesti. Najčešće su to infekcije, češće virusne nego bakterijske, a ostali rjeđi uzročnici povišene temperature mogu biti pretjerano utopljavanje, sunčanica, neke autoimune ili maligne bolesti.
Povišena temperatura je temperatura od 37 – 38,5 stupnjeva mjerena ispod pazuha i od 37,5 -39 stupnjeva mjerena rektalno. Visoka temperatura je temperatura viša od 38,5 stupnjeva ispod pazuha, odnosno viša od 39 stupnjeva rektalnog mjerenja.

Povišena temperatura – kada je snižavati?

Uzročnici povišene tjelesne temperature su pirogeni, tvari koje proizvode bijele krvne stanice kad su u kontaktu s nekim virusima i bakterijama. Krvlju, pirogeni putuju do hipotalamusa, dijela mozga koji regulira tjelesnu temperaturu. Pirogeni daju mozgu naredbu da povisi temperaturu a bijelim krvnim stanicama da pripreme borbu protiv virusa ili bakterija.
Upravo jedna od zadaća povišene tjelesne temperature je uništavanje određenih vrsta bakterija i virusa osjetljivih na visoku temperaturu. Stoga, snižavanju temperature treba pristupiti s rezervom i oprezno.
Temperatura koju treba snižavati je ona od 38,9 stupnjeva mjerena ispod pazuha ili 39 stupnjeva rektalno. Za manju djecu i dojenčad vrijednosti se smanjuju te se snižavanju temperature može pristupiti kod 38 stupnjeva.

Kako sniziti povišenu temperaturu kod djece?

Snižavenje tjelesne temperature provodi se trima lijekovima: paracetamolom, ibuprofenom i diklofenakom. Najprije treba uvijek pokušati s paracetamolom doziranjem prema uputama ovisno o dobi i težini dijeteta. U kućnoj ljekarni uvijek imajte čepiće, sirup ili tablete za snižavanje tjelesne temperature i redovito im provjeravajte rok trajanja i ako je rok istekao, nadomjestite ih novima.

DJECI SE NE SMIJE DAVATI LIJEK NA OSNOVI ACETILSALICILNE KISELINE!

Što još možete učiniti kako bi smanjili povišenu temperaturu?

  • dijete nemojte utopljavati, već ga obucite u laganu prozračnu odjeću
  • dajte djetetu čim više tekućine, najbolje vode ili čaj sobne temperature (vrući čaj dodatno će povisiti tjelesnu temperaturu iznutra)
  • stavite mlake obloge na čelo, ruke i noge, redovito ih mijenjajući svakih 20 minuta
  • tuširajte dijete u mlakoj vodi, najbolje otprilike 35 stupnjeva
  • smanjite djetetovu aktivnost na minimum
  • provjetravajte prostorije

Upamtite, povišena temperatura nije bolest, već samo simptom!

Kada trebamo posjetiti liječnika?

  • ako je izmjerena temperatura viša od 38,5 stupnjeva rektalno kod djece mlađe od 3 mjeseca ili viša od 41 stupanj kod starije djece
  • ako su prisutni neki od ostalih simptoma: osip, proljev, povraćanje ili izrazita glavobolja
  • ako je dijete klonulo, njegovo opće stanje je loše, ne jede i odbija tekućinu
  • prisutnost grlobolje, otečeni limfni čvorovi, kašalj

Kako se vi nosite s povišenom temperaturom kod vlastitog djeteta? Podijelite vaše iskustvo s nama u komentarima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here