Začepljen nos – kako odčepiti nos kod beba

0
684
Beba spava - začepljen nos

Što se događa kada beba ima začepljen nos?

Začepljen nos kod sasvim male djece, a posebno dojenčadi stvara probleme prvenstveno iz razloga jer nisu naučena disati kroz usta.
Hranjenje je također otežano, a sekret iz nosa vrlo lako uzrokuje upalu uha kod male djece jer je unutrašnji ušni kanal, tzv. Eustahijeva cijev, kratak kod manje djece te se prilikom začepljenja nosa, začepi i cijev. Tada nastaje infekcija srednjeg uha.

Najbolja prevencija upale srednjeg uha je odčepljivanje nosa!

Djeca starije dobi naučila su kako samostalno ispuhati nos i time nosnice održavati čistima i prohodnima. Dojenčad i male bebe trebaju pomoć kada im je začepljen nos.

Kako odčepiti nos kod djece?

  1. Fiziološkom otopinom ili hipertoničnom otopinom morske vode
  2. Nosnim aspiratorom s nastavkom za usisavač
  3. Inhalacijama (najbolje čajem od kamilice ili kadulje)
  4. Vlaženjem zraka
  5. Eteričnim uljem eukaliptusa (ne u neposrednoj blizini djeteta i ne za sasvim malu djecu)

Fiziološku otopinu ili otopinu morske vode kapaljkom uštrcajte djetetu prvo u jednu, zatim u drugu nosnicu. Pri tom pazite da je dijete u vodoravnom položaju i da se djetetova glava nalazi ispod razine ostatka tijela. Glavica neka ostane zabačena par minuta kako bi se kapi slile duboko u nos. Radi li se o starijem djetetu, važno je fiksirati dijete jer je vrlo vjerojatno da će se dijete podići i otopina će izaći iz nosa prije nego je počela djelovati.

Nosni aspirator s nastavkom za usisavač jednostavno je rješenje za malenu djecu koja još ne mogu samostalno ispuhati začepljen nos. Jednostavnom upotrebom montira se na svaki usisavač i doslovno izvlači sekret iz nosa. Može se korisiti već kod sasvim male dojenčadi.

Održavanje vlažnosti zraka u prostorijama bitno je u borbi protiv začepljenih nosića. Suh zrak dodatno otežava disanje i začepljenje nosa.

Inhalacije pomažu u odčepljenju nosa ali treba biti vrlo oprezan s parom kako bi se izbjegle opekotine. Najbolji je čaj od kamilice, kadulje ili sljeza.
Na tržištu postoje i električni inhalatori baš kakve imaju u liječničkim ambulantama, a mogu se nabaviti u ljekarnama. U takve se inhalatore stavlja fiziološka otopina, a moguće je i dodati lijek već prema uputama pedijatra.

Održavanje vlažnosti zraka u prostorijama bitno je u borbi protiv začepljenog nosa. Suh zrak dodatno otežava disanje i začepljenje nosa.

Eterično ulje eukaliptusa djeluje na dišne puteve, a posebice na problem začepljenosti nosa. Nekoliko kapi eukaliptusovog ulja stavite u eteričnu lampu, ali ne sasvim pored djeteta, već dalje u prostoriju.

Jesu li vas već uhvatile sezonske prehlade? Podijelite s nama vaša iskustva s prehladama u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here