Boje i njihovo značenje

0
821
Boje

Svakodnevno našim okom vidimo tisuće nijansi boja. Pojedine su oku ugodne, dok neke manje volimo. Jedno je sigurno, svaka od njih je posebna i zajedno sa svojim nijansama čini cjelovitu sliku i našu okolinu ukrašava na sasvim nepredvidiv način.

Boje po osnovi dijelimo na primarne (žuta, crvena, plava) i sekundarne (boje sastavljene od dviju primarnih, npr. ljubičasta, zelena…), te tople (žuta, crvena, narančasta) i hladne (plava, zelena. Uz tople i hladne, postoje još i tzv. neutralne boje kao što su: smeđa, bijela ili bež.

Djelovanje boja

Boje izrazito utječu na raspoloženje, apetit, odluku o kupnji, spavanje, motivaciju i čak oporavak od bolesti. Kroz povijest se često u liječenju primjenjivala terapija bojama – kromoterapija.
Pravilnim odabirom boja možemo si pomoći u postizanju psihofizičke ravnoteže.

Zelena boja je boja smirenosti, opuštanja, razmišljanja, mirnoće i zdravlja.

Zelena boja je boja smirenosti, opuštanja, razmišljanja, mirnoće i zdravlja. Zelena svjetlost uklanja nesanicu, snižava krvni tlak, uravnotežuje živčani sustav, smiruje osjećaje, opušta, pomaže kod iscrpljenosti i potiče na razmišljanje. Prikladna je za spavaće sobe, kupaonice i dječje sobe.

Crvena boja je boja aktivnosti, strasti, energije, hrabrosti, kreativnosti, topline i borbe.

Crvena boja je boja aktivnosti, strasti, energije, hrabrosti, kreativnosti, topline i borbe. Crvena svjetlost potiče na djelovanje, otklanja bezvoljnost i depresiju, jača samopouzdanje. Pošto djeluje na lučenje adrenalina, povečava otkucaje srca, povišava krvni tlak, često može izazvati glavobolje i agresiju. Često se koristi u marketinške svrhe jer izaziva impulzivno kupnju.

Simbolika boja i njihovo značenjePlava boja je boja mudrosti, inteligencije, dubina, koncentracije, odlučnosti i jasnoće. Ona je korisna kako za um tako i za tijelo, smiruje otkucaje srca i usporava metabolizam i ritam disanja. Često se naziva i “bojom povjerenja”, te je čest odabir za poslovna odijela i uniforme i službene. Dakle, ako se spremate na razgovor za posao, odjeća plave boje dobar je odabir.

Žuta boja kao boja sunca reflektira se kroz optimizam, radost, sreću i energiju. Ona ima povoljan učinak na komunikativnost, mentalnu aktivnost, koncentraciju, vedar duh i pozitivnu energiju. Pozitino djeluje na živčani sustav, podiže krvni tlak, pojačava otkucaje srce i djeluje na dišne organe. Kako djeluje na otvaranje apetita, čest je izbor za uređenje restorana, posebno fast food restorana.

Imate li vi neku boju koja vam je najdraža? Koja je vaša omiljena boja? Podijelite s nama u komentarima ispod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here